tiistai 21. helmikuuta 2017

Vauva- ja taaperohuumoria

Usein vauvoille tarkoitetut kirjat ovat suorastaan liian yksinkertaisia ja helppoja, joista tuntuu puuttuvan ajatus. Kirjoja katsellessa tulee päällimmäisenä mieleen, että niiden tekeminen on ollut vaivatonta. Aivan pienet vauvat eivät toki sitä ymmärrä, mutta minusta sellaisia kirjoja on häiritsevää lukea.

Siksi ilahdunkin joka kerta, kun löydän vauvoille sopivan kirjan, johon on selvästi käytetty ajatusta.Amerikkalainen kuvittaja Leslie Patricelli on onnistunut pitämään kirjat yksinkertaisina, hauskoina ja kiinnostavina.

Hius, Paukku, Potalla ja Halataan kirjoissa päähenkilönä on ilmeikäs vauva. Aiheet ovat konkreettisia, selkeitä ja tuttuja asioita pienen ihmisen arkielämästä. Erityisen tervetullut vauvakirjojen aihevalikoimaan on tämän talven uutuuskirja Hius, jossa aiheena on hiusten kasvaminen ja leikkaaminen.

Potalla ja Paukku tutkailevat aiheitaan luontevan humoristisella otteella. Kumpainenkin sopii hyvin lukemistoksi lapsen pottaharjoittelun ollessa ajankohtainen. Potta-aihetta lähestytään vähän totisemmin ihmetellen kuin pieruja, mutta lopussa riemulla ei ole rajaa, kun potalla käynti onnistuu.

Halataan -kirjassa on tuttu ja iki-ihana aihe, jonka todisteeksi taaperomme innostuu yleensä halailemaan ja pusuttelemaan myös kirjan hahmoa.


Kirjat ovat pieniin käsiin sopivan kokoisia ja pahvisivuisia. Aukeamilla on vain vähän tekstiä ja kerronta on minä -muodossa. Sarjakuvamainen ja kepeä tyyli sopii näihin kirjoihin ja se näyttää kelpaavan paremmin kuin hyvin myös taaperolle.


Myös kuvitukset ovat selkeitä. Taustalla on yleensä vahva väri ja ääriviivat ovat tummat. Alkuperäiset kuvitukset on oikeasti maalattu maalein ja siveltimin kangaspohjalle, minkä annetaan näkyä myös kirjan sivuilla. Tekstuuri ja maalausjälki tuokin sivuille lämpöä sekä eloa, jollaista kokonaan digitaalisesti kuvitetuista kirjoista ei yleensä löydy.Nämä neljä kirjaa ovat löytäneet meillä paikkansa parhaimpien vauva- ja taaperokirjojen joukosta. Hauskoja kuvia katsellessa äiti ja isäkin tulevat iloiselle tuulelle.


Hius (2016), Paukku (2014), Potalla (2013), Halataan (2012)
Tekijät: Patricelli Leslie
Muut tekijät: Sirola Rauna (kääntäjä), Rauta Tuuli-Maaria (Halataan -kirjan kääntäjä)
Kustantaja: Lasten KeskusEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit.