perjantai 20. toukokuuta 2016

Äkkää ja tökkää: Etsimis- ja tunnistamistehtäviä


Kun lapsi jaksaa keskittyä jo vähän pidempiä aikoja, niin etsimistehtäviä sisältävät katselukirjat alkavat kiinnostaa. Äkkää ja tökkää -kirjat ovat hyvä esimerkki toiminnallisiin kysymyksiin perustuvista kirjoista.


Viime vuonna julkaistu Äkkää ja tökkää sai tänä keväänä jatkoa Äkkää ja tökkää kotona -kirjasta. Kirjojen jokaisella sivulla on paljon katseltavaa ja valmiita etsimistehtäviä. Vaikka elementtejä on runsaasti, niin kuvitus pysyy pääosin selkeänä. Sivut erottuvat toisistaan vaihtelevilla sommitteluilla ja värityksillä, jolloin mielenkiintokin pysyy hyvin yllä. Välillä sivuilta löytyy kurkistusaukko, josta näkee seuraavalle sivulle.


Ylempänä Äkkää ja tökkää, alempana Äkkää ja tökkää kotona. Osalla aukeamista on kurkistusaukkoja, joista näkee seuraavalle sivulle.
Juonellista tarinaa kirjoista ei löydy vaan molemmissa kirjoissa sivut on jaoteltu erilaisiin teemoihin kuten "koirat", "pigviinit", "keittiössä" tai "pesupäivä". Teeman mukaisesti kuvitetuille sivuille on piilotettu kysymyksiä kuten "Etsi neljä lintua." tai "Osoita kolmea perhosta". 

Äkkää ja tökkää -kirjassa on enemmän helpompia aukeamia. Alempana Äkkää ja tökkää kotona.
Kirjat toimivat pienempien lasten kanssa apuna sanojen opettelussa. Lapsi voi osoittaa sormella kuvaa ja aikuinen kertoa, mitä kuva esittää. Välillä kuvitus on kuitenkin niin pienelle melko monitasoista. Hankalampia aukeamia löytyy erityisesti Äkkää ja tökkää kotona -kirjasta, jossa joidenkin kuvien ymmärtäminen vaatisi vähän kehittyneempää kolmiulotteisuuden ja tilan hahmottamista.

Paksusivuiset kirjat ovat kuitenkin käytössä pitkäikäisiä. Sivuilta löytyy vähän vaativampiakin kuvia ja lapsen kasvaessa myös tehtävillä voi lisätä kirjan vaikeustasoa. Valmiit kysymykset kannustavat lasta laskemaan, tunnistamaan värejä ja etsimään yksityiskohtia, mutta kuvista on myös helppo keksiä tarvittaessa lisää kysymyksiä kuten vaikkapa paljonko kello kuvassa on.

Näissä kirjoissa riittää katselemista ja juttelemista lapsen kanssa vielä pitkäksi aikaa.Äkkää ja tökkää
Tekijät: Watt Fiona, Barker Stephen
Muut tekijät: Nuttila Kalle (kääntäjä)
Kustantaja: Lasten Keskus
Painosvuosi: 2015


Äkkää ja tökkää kotona
Tekijät: Watt Fiona, Barker Stephen
Muut tekijät: Nuuttila Kalle (kääntäjä)
Kustantaja: Lasten Keskus
Painosvuosi: 2016

                            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit.