lauantai 28. toukokuuta 2016

Ensimmäinen katselukirja

Räikeillä väriyhdistelmillä toteutettu, yli kolmekymmentä vuotta vanha, kirja ansaitsee tulla huomioiduksi tässä blogissa. Mummolan aarrelaatikosta löytynyt Minun maailmani -kirja on kulunut puhki selkämyksestään, sillä sitä on luettu monen lapsen voimin.

Tämä melkein puhkiselattu kirja on vuoden -83 painos. Vuonna 1977 julkaistua kirjaa on jaettu 90-luvulla myös äitiyspakkauksessa.

Meillä on alusta alkaen ollut iso pino erilaisia pahvisia katselukirjoja, joita olemme vauvan kanssa katselleet. Äitinä olen kiinnostuneena tarkkaillut, kuinka vauvan kehitys etenee ja mistä hän milloinkin kiinnostuu. Minun maailmani oli selvästi ensimmäinen kirja, jota vauva jaksoi tarkastella ja tutkia pidempiä aikoja. Muistaakseni kirjan kuvat alkoivat kiinnostaa vauvaa noin kuuden viikon iästä alkaen.


Minun maailmani -kirja on täynnä värien sekamelskaa.

Minun maailmani on melko pienikokoinen pahvisivuinen kirja. Siinä ei ole lainkaan tekstiä vaan jokaisella aukeamalla on kahdeksan omassa laatikossaan olevaa kuvaa. Aukeamat on jaettu teemoittain: lelut, maalla, matkalla, kotona sekä marjoja ja hedelmiä.

Vauvan ensimmäiseksi kirjaksi tässä on aika paljon katseltavaa. Kuvista löytyy kontrasteja sekä vastavärejä ja niissä on paljon yksityiskohtia. Olinkin yllättynyt, että juuri tämä kirja oli vauvasta kiinnostava eivätkä suurempia ja yksinkertaisempia kuvia sisältävät ensikirjat, joita myös katselimme. Kirjan takakansi kertookin, että "kirja on suunniteltu juuri sellaisia lapsia varten, jotka ovat tarkkoja keksimään kuvien pienet yksityispiirteet".

Vanhan ajan televisio ja puhelin hymyilyttävät aikuista lukijaa. Kuinkahan nykylapset ymmärtävät vanhat lankapuhelimet?

Aikuiselle väriyhdistelmät ovat aika ärtsyjä ja kirjan "lukeminen" vaatii jonkinlaista sanoittamista tai spontaania jutustelua vauvan kanssa. Hedelmät ja eläimet ovat aiheina ajattomia, mutta kirjassa on myös nostalgisia yksityiskohtia kuten vanhanajan televisio ja puhelin.


Hedelmät ja marjat ovat ajattomia aiheita ja kuvina kirjan helpoimmasta päästä.

Vuonna 1977 julkaistusta kirjasta löytyy kovin vähän tietoa, mutta ilmeisesti sitä on jaettu äitiyspakkauksissa ainakin vuosina -94 ja -95. En tiedä olisinko tarttunut kirjaan, jos se olisi tullut vastaan kirjakaupan hyllyllä. Kansikuva ei oikein kerro kirjan sisällöstä mitään ja kirja on muutenkin kaikkea muuta kuin ihanan houkuttelevan näköinen ensikirja, mutta lapselle se on ollut ensimmäinen oikeasti kiinnostava kuvakirja.


Minun maailmani

Kustantaja: Kirjalito
Painosvuosi: 1983Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit.